Author Archives: Szűcs Tamás

geniusloci_1823

Idén újabb tizenkét tehetségtámogató vállalat, vállalkozó vett át Genius Loci díjat

 

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által alapított és idén ötödik jubileumát ünneplő „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díjat három kategóriában vehette át a tizenkét vállalat, illetve vállalkozó 2019. április 12-én.

Az elismerésre a kárpát-medencei Tehetséghálózat 1400 tehetségpontja jelölhette azokat a vállalatokat illetve vállalkozókat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a tehetséggondozást, ezáltal a tehetséges fiatalok versenyképes tudásának megteremtését.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke köszöntőjében kiemelte: A „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díj célja, hogy a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit értékelje, elismerje és jó gyakorlatát példaértékkel közvetítse.

A tehetségek támogatása már több mint tíz éve kiemelt nemzeti ügyünk, mely a Nemzeti Tehetség Programon keresztül valósul meg. Egyre több adózó támogatja adója 1%-ával a programot, ugyanakkor különösen fontos, hogy a tehetséggondozás folyamatába cégek is bekapcsolódjanak, hozzájárulva a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához, a számukra vonzó társadalmi környezet kialakításához. A vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása, a díjazottak köre évről-évre növekvő tendenciát mutat.

A kreatív, tehetséges munkatársak toborzása, magas színvonalú képzése és megtartása fontos része a vállalatok versenyképességének. Az üzleti élet képviselői tisztában vannak azzal, hogy a számukra oly fontos tehetséges pályakezdő sokévnyi képzés, fejlesztés és céltudatos tehetséggondozás után lép színre. Számos olyan vállalat és kisvállalkozás van, amely elismeri és a magyarországi tehetségsegítő szervezetekkel, oktatási intézményekkel együttműködésben támogatja a tehetséggondozás folyamatát.

VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az általuk támogatott diákok meggyökeresednek náluk, s ezzel a vállalat – ha hosszabb távon is – profitál.

A tehetségek támogatására jó példát mutató Pannon-Víz Zrt. büszke arra, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencia számos szekcióját támogatja, közreműködésükkel az elmúlt 20 év alatt kétezer diák előmenetelét.

Kézzelfogható, gyakorlatias támogatással jeleskedett a Ford Közép- és Kelet-Európai Kft., a cég telephelyére kihelyezett tanórák megtartásával. Országos programjaikban nyolc iskola vesz részt. A vállalat nem titkolt célja, hogy az autószerelő szakma presztízsét visszaállítsák.

A díjat nyert vállalatok ars poetica-ja – függetlenül attól, hogy mely térségben, milyen lefedettséggel, mekkora költségkerettel nyújtanak támogatást – az, hogy a tehetségekbe fektetett energia, financiális javak hosszabb távon hatványozottan térülnek meg közvetlenül a vállalat, közvetetten pedig az egész társadalom számára. Az eseményen ünnepelt cégek közös vonása továbbá, hogy ők a tehetséggondozást, a következő generáció, illetve a saját környezetük támogatását nem lehetőségnek, hanem kötelességüknek érzik.

A nemzeti kategória győztese, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, a cég világpiaci szereplő lévén nem boldogulna nyelvtudás nélkül. Future Talents programjuk a szakmai angol nyelv elsajátítása mellett a karrierlehetőségekről és a versenyszféra világáról is tájékoztatást nyújt a diákok számára.

Genius Loci, azaz „a hely szelleme” a római mitológiában a település védelmezője volt. A mai nyelvhasználatban „a hely szelleme” kifejezés azt a sajátos légkört, szellemiséget jelenti, amelyet egy-egy nevezetes hely sugároz magából. A névválasztással azt hangsúlyozza a Matehetsz, hogy a kiemelkedő képességű fiatalokat segítő, fejlesztő intézményekkel, szervezetekkel partneri viszonyt kialakító vállalatok, vállalkozók pozitív hatással vannak településük (vagy nagyobb régiójuk) szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére.

 

A Genius Loci Díj 2019. évi díjazottjai

Nemzeti Kategória:

Tungsram Operations Kft.

Regionális kategória:

Diehl Aviation Hungary Kft.

HOLD Alapkezelő Zrt.

LEGO Manufactoring Kft.

Robtron Elektronik Trade Kft.

Tolnagro Állatgyógyászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Helyi kategória:

Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.

NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft.

Ifjabb Nemes Péter

PANNON-VÍZ Regionális Önkormányzati Víziközmű-szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

RAMIVO Manufacturing Hungary Kft.

VIDEOTON Elektro-PLAST Kft.

 

Forrás: http://tehetseg.hu/

tehetsegnap2019_2

Egy nap, ami a tehetségekről szólt

  1. március 23-án immár tizedszer tartotta meg éves díjátadó ünnepségét a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz).

Az eseményt Krekuska Róbert, az EMMI osztályvezetője nyitotta meg, aki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár üdvözletét tolmácsolta. A díjazottakat és a meghívott vendégeket köszöntve kijelentette, hogy a jelenlévők a magyar tehetséggondozás egészét, kollektív tudását is képviselik.

Krekuska Róbert beszámolt a Nemzeti Tehetség Program által elért sikerekről és eredményekről: az elmúlt tíz év alatt összesen mintegy 18 milliárd forintot fordított a kormány tehetséggondozásra, mellyel évente 350.000 fiatalt támogatott itthon és határainkon túl. A Nemzeti Tehetség Program meghatározó forrását a személyi jövedelemadó kiemelt 1%-os felajánlása jelenti, az állampolgárok által erre a célra felajánlott összeget a kormány az előző évek gyakorlatához hasonlóan megduplázta.

A Felfedezettjeink ösztöndíj átadása előtt Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program feladataira felajánlható kiemelt 1% mellett a Matehetsz részére adott „kis” egyszázalékos felajánlásokat immár hagyományosan az éves pályázatok keretében felfedezett fiataloknak adják ösztöndíj formájában. A Felfedezettjeink pályázat idei nyerteseit Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntötte, s tájékoztatásul elmondta: a tehetséghálózat szervezetei, intézményei idén 118 tanulót és fiatalt ajánlottak a figyelmükbe, közülük két bírálati fordulóban választották ki a győzteseket. A fődíjasok fejenként 150 000 forint, míg a különdíjasok 50 000 forint ösztöndíjban részesülnek.

Hárman kaptak fődíjat: Barabás Lujza 11 éves festőtehetség Budapestről, akinek eddigi eredményeiről, kiállításairól és nemzetközi sikereiről rövid bemutatás is elhangzott a rendezvényen; Debreczeni Dorina 16 éves szolnoki természettudományos érdeklődésű tehetség; Rappay Bence Zsolt 20 éves egyetemista, akinek fő kutatási területe a vízvédelem. Hét további fiatal különdíjban részesült.

Az ünnepség különleges vendégei Dr. Hardy Ilona jogász, üzletasszony és Csámpai Rozi festőművész voltak, akiket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a tehetségek érdekében végzett eddigi munkálkodásuk miatt kért fel a Magyar Tehetség Nagykövete cím viselésére. Bár a rendezvényen nem tudott részt venni, de Sárközy Ákos Michelin-csillagos séf is elfogadta az NTT felkérését.

A Kárpát-medencei Tehetségnap az elmúlt években a Matehetsz tehetséghálózatának éves ünnepévé is vált. Polonkai Mária, a Matehetsz alelnöke beszámolt a Tehetségpontok akkreditációs minősítéséről. Hangsúlyozta, hogy a hálózati minőségbiztosítást jelentő akkreditációs folyamat szakmai színvonala örvendetesen emelkedett: a szigorúbb szabályok eredményeként idén 193 tehetségpont akkreditációjára került sor, 29 kapott akkreditált, 164 pedig kiválóan akkreditált besorolást.

A Tehetségek Szolgálatáért díjjal a Matehetsz évről-évre ráirányítja a figyelmet azokra a tehetségsegítő kollégákra, akik felelősséggel, kitartó munkával, tevékenyen vesznek részt a tehetségek kibontakoztatásában: az ünnepen életmű- és éves díjak is kiosztásra kerültek.

Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kaptak Hrubos Ildikó, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának professor emeritusa, Balázs Géza, az ELTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, valamint Ormos Pál akadémikus.

A Tehetségek Szolgálatáért éves díjakat Mihályi-Szűcs Ildikó, az Új Nemzeti Kiválóság Program szakmai koordinátora, Hercz Alexandra, a Matehetsz pénzügyi vezetője, valamint Wilhelm József, történelem szakos tanár vehették át.

tehetsegnap2019_1

Forrás: http://tehetseg.hu/

balassagyarmat_elmenykozpont

Élményközpont nyílt fiataloknak Balassagyarmaton

A térség legnagyobb élményközpontja modern technológiai megoldásokkal és élményalapú oktatási módszereivel járul hozzá a diákok kompetencia-fejlesztéséhez. Emellett új perspektívát nyújt a pályaválasztásban, ezzel is hozzájárulva a térség gazdasági felzárkózásához.Az élményközpont korszerű eszközökkel és eljárásokkal várja a fiatalokat. Az iskolán kívüli természettudományos foglalkozások során LEGO robotikával, biológiai és kémiai kísérletekkel, illetve többek között interaktív táblával, 3D nyomtatóval, valamint VR és AR szemüveggel igyekeznek megszólítani az általános és középiskolás fiatalok mellett a felsőoktatásban tanulókat is.Az Együtt Európáért Alapítvány a Természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpontok fejlesztése című projektjét alternatív szemlélet mellett valósítja meg. Felismerték: a hátrányos helyzetű régiókban élő fiatalok felzárkóztatásában más megközelítésekkel érhetnek el látványos eredményeket. Céljuk jelentős mértékben csökkenteni az iskolai lemorzsolódás arányát, valamint a népességfogyást.Ennek egyik eszköze lehet az élményközpont, ami olyan tudással vértezheti fel a fiatalokat, amiből profitálhatnak a munkaerő-piaci elhelyezkedés során.

balassagyarmat_elmenykozpont

nyilatkozat_honlapra

Hogyan ajánljuk fel adónk 1% -át a Nemzeti Tehetség Program javára?

NTP%2019honlapra

NTP 1% kampányvideó – 2019

A hazai tehetségek felkarolása közös ügyünk. Ajánlja fel adója 1+1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára!

 

Novák Katalin kicsi

Ilyen volt az Új Nemzedék Tehetségfesztiválja Budakeszin

Több mint hárommilliárd forintot fordít a kormány tehetséggondozásra – jelentette be Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a rendezvényen. Minden gyermekben rejlik olyan képesség, amelyet érdemes kibontakoztatni a tehetséggondozással – hangsúlyozta Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója.

A teljes cikk a linken elérhető

http://www.ujnemzedek.hu/suli/ilyen-volt-az-uj-nemzedek-tehetsegfesztivalja-budakeszin

BonisBona2018kicsi

A tehetségek felkarolása és segítése a nemzet jövőjébe való befektetés

A Pesti Vigadó dísztermében – az Országos Tehetséggála rendezvényén – 6. alkalommal adták át a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat 2018” díjakat. Összesen 62 szakember, szervezet és önkormányzat részesült elismerésben a sokéves, eredményes tehetséggondozó munkájáért. A díjakat Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár adta át.

A teljes cikk a linken elérhető

http://www.ujnemzedek.hu/hasznos/a-tehetsegek-felkarolasa-es-segitese-a-nemzet-jovojebe-valo-befektetes

 

tehetség18.300

Tehetség Roadshow: öt állomás, rengeteg program és jó hangulat

Az Új Nemzedék Központ szervezésében az idei tanév során is végigrobogott az országon a Tehetség Roadshow.

A teljes cikk itt található

http://www.ujnemzedek.hu/programajanlo/tehetseg-roadshow-ot-allomas-rengeteg-program-es-jo-hangulat

gyermekdijMk300

Kiapadhatatlan vagyonunk a tehetségek sokasága

Dombi Rudolf személyében olimpia és Európa-bajnok kajakozóval nyitott Szekszárdon a Tehetség Road­show. Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. rendezvénysorozata az ország különböző pontjain élő fiatalok, valamint szülők és pedagógusok számára biztosít olyan programokat, melyek a tehetséggondozást népszerűsítik.

A teljes cikk itt elérhető

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiapadhatatlan-vagyonunk-a-tehetsegek-sokasaga-1094409/

egysza_alap

Hogyan ajánljuk fel adónk 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára?

 

Töltse le a 17EGYSZA nyomtatványt a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapjáról és jutassa vissza elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy személyesen a NAV számára! A technikai szám: 1823.