„Teljesen más emberként jöttem ki…”

MA2.2

Mi a tehetség véleményed szerint?

A Nemzeti Tehetség Program széleskörű és sokrétű támogatási lehetőségeket biztosít minden magyar fiatal számára saját egyedi képességkészletének felfedezésére, fejlesztésére és felhasználására. Én inkább így fogalmaznám meg a “tehetség kibontakoztatását”. A tehetség szó hallatán legelőször általában egy virtuóz zongorista, egy sportolimpikon, vagy egy laboratóriumban kísérletező tudós juthat eszünkbe, pedig a zenei képességek, a testi-kinesztetikus vagy a logikus, analitikus gondolkodás mellett olyan képességeket is figyelembe vesznek a tehetségterületek azonosításakor, mint pl. az interperszonális intelligencia (kommunikáció) -társas tehetség, de létezik még pl. üzleti/gazdasági, idegennyelvi, társadalomtudományos tehetség is és talán nem is gondolnánk, hogy külön kategóriába tartozik a tudományos és a feltaláló tehetség. Ezért hívnám fel a figyelmet, hogy mi magunk és előfordulhat, hogy tanáraink is csak a közismert tehetségtípusokban gondolkoznak, miközben a Nemzeti Tehetség Program minden tehetségterületre kiterjed és szakmai megalapozottsággal segít a tehetségazonosításban és az annak megfelelő fejlesztésben.

Hogyan, mikor kerültél a Nemzeti Tehetség Programba?

A Nemzeti Tehetség Programba molekuláris biológiai kutató egyetemistaként kerültem be és mondhatni, egy teljesen más emberként „jöttem ki”. A Nemzeti Tehetség Program különböző programjai alatt személyre szabottan, szorosan szakmai támogatásban és attól teljesen független vagy azt kiegészítő soft skill, illetve személyiségfejlesztésben vehettem részt.

Mit jelentett ez a gyakorlatban? Mit adott neked a program?

Ráébredtem, hogy habár a természet működésébe egy picike bepillantást már nyerhettem a tanulmányaim és a kutatásaim alatt, a világ többi részéről szinte semmit se tudok, pl. az emberekről, a társadalomról. Bár mindig is nagyon kíváncsi és nyitott szemléletűnek tartottam magam, rá kellett jönnöm, hogy valójában a világ nagyon is kis szeletével foglalkoztam eddig és hogy más rendszerek adott dolgokban sokkal jobban és hatékonyabban működnek és hogy mennyire sokat lehet tanulni olyan dolgok megismeréséből is, amiket korábban elítéltem vagy rossznak gondoltam.

A szakmai fejlődés mellett emberi kapcsolatokat is nyertél a program által?

Mindenki ismerheti azt az érzést, amikor elmeséli egy problémáját és a többiek értetlenül állnak előtte, ez egyáltalán hogy lehet probléma számára? És néhányan vagyunk olyan szerencsések, hogy rátalálunk olyan emberekre, akik viszont tökéletesen értik a helyzetet, őmaguk is hasonló problémákkal küzdenek és akkor azt érezhetjük, mégsem vagyunk „nemnormálisak”, milyen jó érzés, hogy nem vagyunk ezzel a problémával egyedül. A Nemzeti Tehetség Program egy fantasztikus lehetőség, hogy találkozzunk a hasonló helyzetben levő kortársainkkal, akikkel így könnyebben megoszthatjuk aggodalmainkat, félelmeinket és könnyebben is találhatunk megoldást. A fejlődésnek pedig egyik esszenciális eleme az elfogadó, támogató, bátorító és bizalmas környezet, amit szintén megtapasztalhattam a Nemzeti Tehetség Programban.

Arra a kérdésre is segített választ adni a program, hogy „Mi leszel ha nagy leszel?”

A nagy rohanásban talán nem csak én vagyok az egyetlen, aki elfelejtette sok esetben megkérdezni magától, hogy valójában mit, miért is csinálok? Ebben már csak az az egyszerű eset is segíthet, amikor a Nemzeti Tehetség Program minden pályázatának megírásakor meg kell fogalmazni a célokat, a „miérteket”. De számos programelem fejlesztette még a tudatosságomat, mint például az önismereti tréningeken az erősségeim és gyengeségeim, valamint motivációim azonosítása, vagy pl. a 7 szokás tréningen a „Küldetésnyilatkozatom” megfogalmazása. Már korábban is érzékeltem, hogy vannak kihasználatlan erősségeim és nagy fejlesztést igénylő gyengeségeim (például a természettudósokra sok esetben jellemző gyengébb kommunikációs képességek rám abszolút igazak voltak, így például ez egy nagyon fontos fejlesztendő területem), de itt a szakemberek segítségével mindkét esetre konkrét támogatást kaptam és új irányokat jelöltünk ki vagy már korábbi, kevésbé hangsúlyos tevékenyéségeimet helyeztük előtérbe.
Mit tartasz a program legfontosabb erényének?

A Nemzeti Tehetség Program talán még nagyobb értékének az érzékenyítést tartom. Embertársainkhoz való hozzáállásunkban, viselkedésünkben, kapcsolatainkban való érzékenyítésről, az együttműködés intelligenciájáról és társadalmi felelősségvállalásról beszélek. Megtanulni felelősen élni a lehetőségekkel, a tevékenységünkkel az egyéni sikereken túl a társadalom, az emberiség számára értéket teremteni. A saját társadalmi felelősségvállalási küldetésemet is itt találtam meg, amikor megismertem az Életrevaló mentálpedagógiai programot.

Mit csinálsz mostanában?

A Nemzeti Tehetség Programban nagy bátorítást kaptam új, a szakmai hátteremhez nem feltétlenül kapcsolódó területek megismerésére és kipróbálására is, illetve a változások természetesen nem egy tréning alatt mennek végbe, akár évekbe kerülhet, sőt valójában egész életünkön át tart, éppen ezért azóta is keresek és veszek részt további fejlesztő programokon. Így például a tudatos jelenléthez és stresszkezeléshez Mindfulness tréninget, vezetésfejlesztéshez, csoportvezetéshez Vezetői Utánpótlás Tehetségprogramot és McKinsey Centered Leadership kurzust végeztem el, valamint az üzleti szemlélethez és gazdasági ismeretekhez egy komplex Springboard programban veszek részt.

Fontos mérföldkő, hogy mentori szerepben is kipróbálhattam magam, amiben nagyon jól éreztem magam és bízom benne, hogy a jövőben egyre többször lesz lehetőségem személyesen segíteni a nálam fiatalabbakat. Voltam már „élő könyv” is és lehetőséget kaptam több vidéki iskolában interaktív madárvédelmi bemutatókat, motivációs előadásokat tartani, és különböző foglalkozások keretében átadni, amit én is kaptam a fejlesztőtréningek során. Nagyon élvezem a felkészülést ezekre a programjaimra, például a kreativitás teljesen új élményét éltem át, amikor óvodások számára terveztem érzelmi intelligencia fejlesztő játékot, amit nagy örömömre azóta többször is megtartottam már.

 

 

 

 

 

Megosztás