Egy nap, ami a tehetségekről szólt

  1. március 23-án immár tizedszer tartotta meg éves díjátadó ünnepségét a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz).

Az eseményt Krekuska Róbert, az EMMI osztályvezetője nyitotta meg, aki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár üdvözletét tolmácsolta. A díjazottakat és a meghívott vendégeket köszöntve kijelentette, hogy a jelenlévők a magyar tehetséggondozás egészét, kollektív tudását is képviselik.

Krekuska Róbert beszámolt a Nemzeti Tehetség Program által elért sikerekről és eredményekről: az elmúlt tíz év alatt összesen mintegy 18 milliárd forintot fordított a kormány tehetséggondozásra, mellyel évente 350.000 fiatalt támogatott itthon és határainkon túl. A Nemzeti Tehetség Program meghatározó forrását a személyi jövedelemadó kiemelt 1%-os felajánlása jelenti, az állampolgárok által erre a célra felajánlott összeget a kormány az előző évek gyakorlatához hasonlóan megduplázta.

A Felfedezettjeink ösztöndíj átadása előtt Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program feladataira felajánlható kiemelt 1% mellett a Matehetsz részére adott „kis” egyszázalékos felajánlásokat immár hagyományosan az éves pályázatok keretében felfedezett fiataloknak adják ösztöndíj formájában. A Felfedezettjeink pályázat idei nyerteseit Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntötte, s tájékoztatásul elmondta: a tehetséghálózat szervezetei, intézményei idén 118 tanulót és fiatalt ajánlottak a figyelmükbe, közülük két bírálati fordulóban választották ki a győzteseket. A fődíjasok fejenként 150 000 forint, míg a különdíjasok 50 000 forint ösztöndíjban részesülnek.

Hárman kaptak fődíjat: Barabás Lujza 11 éves festőtehetség Budapestről, akinek eddigi eredményeiről, kiállításairól és nemzetközi sikereiről rövid bemutatás is elhangzott a rendezvényen; Debreczeni Dorina 16 éves szolnoki természettudományos érdeklődésű tehetség; Rappay Bence Zsolt 20 éves egyetemista, akinek fő kutatási területe a vízvédelem. Hét további fiatal különdíjban részesült.

Az ünnepség különleges vendégei Dr. Hardy Ilona jogász, üzletasszony és Csámpai Rozi festőművész voltak, akiket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a tehetségek érdekében végzett eddigi munkálkodásuk miatt kért fel a Magyar Tehetség Nagykövete cím viselésére. Bár a rendezvényen nem tudott részt venni, de Sárközy Ákos Michelin-csillagos séf is elfogadta az NTT felkérését.

A Kárpát-medencei Tehetségnap az elmúlt években a Matehetsz tehetséghálózatának éves ünnepévé is vált. Polonkai Mária, a Matehetsz alelnöke beszámolt a Tehetségpontok akkreditációs minősítéséről. Hangsúlyozta, hogy a hálózati minőségbiztosítást jelentő akkreditációs folyamat szakmai színvonala örvendetesen emelkedett: a szigorúbb szabályok eredményeként idén 193 tehetségpont akkreditációjára került sor, 29 kapott akkreditált, 164 pedig kiválóan akkreditált besorolást.

A Tehetségek Szolgálatáért díjjal a Matehetsz évről-évre ráirányítja a figyelmet azokra a tehetségsegítő kollégákra, akik felelősséggel, kitartó munkával, tevékenyen vesznek részt a tehetségek kibontakoztatásában: az ünnepen életmű- és éves díjak is kiosztásra kerültek.

Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kaptak Hrubos Ildikó, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának professor emeritusa, Balázs Géza, az ELTE Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, valamint Ormos Pál akadémikus.

A Tehetségek Szolgálatáért éves díjakat Mihályi-Szűcs Ildikó, az Új Nemzeti Kiválóság Program szakmai koordinátora, Hercz Alexandra, a Matehetsz pénzügyi vezetője, valamint Wilhelm József, történelem szakos tanár vehették át.

tehetsegnap2019_1

Forrás: http://tehetseg.hu/

Megosztás